Kategorier
Musik

Top 20 – 2020

Koncertmæssigt var 2020 noget fattig desværre. Jeg var med til Raise Your Horns på Bornholm i september, men ellers tror jeg kun, at jeg var til én koncert udover det.

Der har været gang i den på pladefronten til gengæld. Jeg har her samlet en top 20 i tilfældig rækkefølge med de udgivelser, der fyldte mit 2020 ud. Dansk hip hop har noget usædvanligt fået meget spilletid hos mig i 2020.


Uffe Lorenzen – Magisk Realisme

Land: Danmark

Pladeselskab: Bad Afro Records

Tredje soloudspil fra den danske grand old psych man Uffe Lorenzen aka. Guf aka. Lorenzo Woodrose. Det sidste album Triprapport fangede mig ikke helt og var faktisk i tvivl om jeg skulle Magisk Realisme. Min vinylpusher, Vinyltrolden, insisterede dog og det er glad for. Det endte med at blive et af mine mest hørte albums sidste år.


Skiven & Pis – Vor Tids Hest

Land: Danmark

Pladeselskab: KØRFIRS

Ikke identificerbar hip hop fra den århusianske duo Emilio Hestepis og P-Skive. Elsker deres skæve univers.


Loke Deph – Vor Frelser

Land: Danmark

Pladeselskab: kptkbh

Nummeret Abus er suverænt, men resten af pladen holder fint niveau. Loke Deph har et super flow og leger dejligt med sproget.


Jøden – Jahudi

Land: Danmark

Pladeselskab: Playground

Endelig. Efter 13(!) år kommer opfølgeren til Monkeyjuice og jeg synes bestemt ikke Jøden skuffer. Nye sprogmæssige finurligheder og sange om at være fra udkanten, om at feste og om at dobbeltdippe (don’t do man!)


Pede B – Gøgeungen

Land: Danmark

Pladeselskab: Beat Down

Kender ikke det store til Pede B, men følger mig i godt selskab på denne plade og med en form for hyldestsang til Mandrillen går man sgu ikke helt galt i byen.

Fun fact: Loke Deph er gæst på albummet.


Efter en tur om dansk hip hop er det vist på tide at komme tilbage til min normale genre. Vi bliver dog i Danmark med de næste udgivelser også.

KATLA – Warmongering Luciferians

Land: Danmark

Pladeselskab: Over The Under Records

KATLA spiller dødstung doom metal, der kan mærkes i mellemgulvet. Trioen fra København smed en EP ud i 2019 og Warmongering Luciferians er således deres første album. Hold på hat og briller!


Konvent – Puritan Masochism

Land: Danmark

Pladeselskab: Napalm Records

Den københavnske doom metal scene har masser at byde på og jeg kan allerede nu afsløre, at Konvent ikke er de sidste af den slags på den her liste. Her er vi mere over i death-doom metal. Her er det titelnummeret fra deres debutalbum efter de udgav deres selvbetitlede demobånd i 2018.


Afsky – Ofte jeg drømmer mig død

Land: Danmark

Pladeselskab: Vendetta Records

Afsky er Solbruds forsanger Ole Luks soloprojekt. Med Afsky har Ole Luk indtil videre udgivet et album i 2018 og en EP i 2019 før Ofte jeg drømmer mig død udkom i maj 2020. Coveret prydes af maleriet Udslidt af H.A. Brendekilde og teksterne består af gamle danske digte fra bl.a. H.C. Andersen og Jeppe Aakjær. Musikken er dog fortsat black metal og denne lidt spøjse sammensætning virker for første godt og for det andet fik endda aviser som Politiken til at anmelde albummet.


Gabestok – På Herrens Brakmark

Land: Danmark

Pladeselskab: Strange Aeons Records

På Nørrebro findes der et sted, der hedder Mayhem. Her hører musikkollektivet Korpsånd til. I dette musikkollektivet udforskes der i alle kroger af black metal. Ikke alt er lige godt, men Gabestok rammer plet med deres kassettebånd På Herrens Brakmark, der er en blanding af beskidt punk og black metal.


Bethmoora – Thresholds

Land: Danmark

Pladeselskab: Black Voodoo Records, minoRobscuR, Sludgelord Records

Som jeg nævnte under Konvent, så kom der flere doom bands fra København. Bethmoora er givetvis det mest utilgængelig band af de københavnske doom bands. Det er tungt, langsomt, grimt, hvæsende og mørkt, men mest af alt pissefedt.


(0) – SkamHan

Land: Danmark

Pladeselskab: Napalm Records

Post-something her. Post black, post rock, sludge og andet godt blandet sammen. Det er atmosfærisk, det er melankolsk og de synger ovenikøbet på dansk. Stærk debut.


Sneglefeber – Sneglefeber

Land: Danmark

Pladeselskab: KØRFIRS

Snegle er langsomme dyr og Sneglefeber spiller doom metal i et tempo hvor sneglene kan følge med. Der bliver ikke opfundet nogle dybe tallerkner her. Der bliver bare spillet tungt og langsomt.


EYES – Underperformer

Land: Danmark

Pladeselskab: Indisciplinarian

Hardcore er genren omend den ikke er nagelfast. Der er alt muligt blandet ind i det her. Mathcore, punk, you name it. Der er fuld smadder på i hvert fald og det er til tider også vanvittigt. Som der synges på nedenstående nummer: Will I ever feel normal again?


Lamentari – Missa Pro Defunctis

Land: Danmark

Pladeselskab: Over The Under Records

Andet album fra det nye pladeselskab Over The Under Records, der ejes af den samme mand, som har hip hop selskabet Run For Cover. Hvor KATLA er doom metal er Lamentari black metal med store armbevægelser og latinske fraser. Jeg så dem på Raise Your Horns hvornår leverede et vildt show.


R.I.P. – Dead End

Land: USA

Pladeselskab: Riding Easy Records

Street doom metal fra Portland, Oregon. Der er måske knap så meget doom over Dead End som deres tidligere albums. Den tunge lyd er der stadig, men der er blandet forskellige genrer med i mixet denne gang.


Dopelord – Sign of The Devil

Land: Polen

Pladeselskab: Green Plague

Mit yndlingsband fra Polen. De her drenge kan spille doom metal. Et fantastisk album fra start til slut i mine øre. De to frontfigurer Piotr Zin og Paweł Mioduchowski deles om vokalen og det giver lidt ekstra, da de synger på hver sin måde.


Elephant Tree – Habits

Land: England

Pladeselskab: Holy Roar Records

En slags drømmende psykedelisk stoner doom. Som Pink Floyd lige var dannet og havde besluttet sig for at spille stoner doom. Nogle er gået så vidt som at kalde musikken for post stoner eller doom-gaze og der er måske noget om det.


Kadavar – The Isolation Tapes

Land: Tyskland

Pladeselskab: Robotor Records

De tyske retrorockeres sjette album. Om man stadig kan kalde dem retrorockere efter dette album er mere uvist. De har taget det i en helt anden retning denne gang. De har gradvist udviklet sig og forandre deres lydbillede, men det her havde jeg ikke set komme. Der er mere synth end Black Sabbath, men på en eller anden måde fanger det mig alligevel.


Dope Smoker – Zeroin

Land: Wales

Pladeselskab: DENSE(s) Record

Mere stoner doom. Som navnet antyder så er der noget grønt over dette album. Navnet er vist nok også et spil på Sleeps ikoniske album Dopesmoker. Der er fuzz for alle pengene og riffene kører i en langsom uendelighed. Perfekt til en af de lange med grønt i.


Malokarpatan – Krupinské Ohne

Land: Slovakiet

Pladeselskab: Invictus Productions

Hvornår har du sidst hørt metal fra Slovakiet? Eller bare musik fra Slovakiet? Det er i hvert fald ikke noget, der sker ofte for mig. Uortodoks østeuropæisk black metal. Hvis man da kan kalde det black metal. Der er doser af firsernes black, men klassisk heavy metal, koklokker og andre spøjse ting. De synger på slovakisk så man forstår ikke et kvæk, men alt i alt synes jeg faktisk det er meget fedt og med sangtitler som Filipojakubská noc na Štangarígelských skalách er jeg solgt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.