Kategorier
Fodbold

Interview med Ryan Svale Andersen

I forbindelse med det kommende valg i FC Barcelona har jeg spurgt en række danske culés om hvilken præsidentkandidat de håber vinder valget.

I denne omgang taler jeg med Ryan Svale Andersen, der er journaliststuderende på Syddansk Universitet, vært på den danske Barça-podcast Det Culé Hjørne og skribent hos FC Midtjylland.


Find Det Culé Hjørne her

Lyt til Det Culé Hjørne på iTunes
Lyt til Det Culé Hjørne på Spotify
Følg Det Culé Hjørne på Facebook

Læs mere om valget her: Les Eleccions


Interview

Bon dia, Ryan, og først og fremmest tak fordi du vil give dig tid til at tale lidt om det forestående valg. Du har som bekendt startet podcasten Det Culé Hjørne, men vil du fortælle lidt om dig selv og dit forhold til Barça?

Selvfølgelig, jeg vil altid gerne snakke med andre Cules om vores elskede fodboldklub. Ja jeg kan jo nok ikke løbe fra at jeg holder med FC Barcelona. Det har jeg været siden jeg var en fem-seks år gammel, hvor min interesse for fodbold startede. Min far fortalte mig og Michael Laudrup og hans storhedstid i Barcelona, og jeg synes det var enormt sejt, at en dansker havde spillet i så stor en klub. Derfra startede fascinationen af dem. Den blev kun større, da min søster et par år efter kom hjem med en Barcelona-trøje fra Camp Nou med Saviola bagpå.

Er du medlem af klubben og dermed har mulighed for at stemme til valget (hvilket COVID-19 så nok vil sætte en stopper for uanset hvad)?

Jeg er ikke medlem af klubben endnu, nej. Jeg er medlem af den danske Peyna, og regner med at ville melde mig ind i klubben om nogle år, når jeg har været medlem lang tid nok til at kunne melde mig ind.

Mange fans så det som et glædesøjeblik, da mistillidsvotummet fik indhentet nok underskrifter og dermed var den medvirkende faktor til at Josep Maria Bartomeu og hans bestyrelse endte med at træde tilbage og udskrive valg. Hvordan havde du det, da Bartomeu trådte tilbage?

Jeg jublede. Jeg har aldrig været fan af Bartomeu. Jeg syntes han ødelagde klubben og dens værdier, så jeg glæder mig til at vi forhåbentligt igen kan få en præsident i klubben, der vægter La Masia højere end køb i milliardær klassen.

I sommers skete der noget andet, der til gengæld var medvirkende til at mistillidsvotummet blev stillet. Leo Messi sendte den nu så berømte burofax til klubben med beskeden om, at han ønskede at forlade klubben med øjeblikkelig virkning. Hvordan havde du det med Messis udmelding?

Puha. Jeg har stadig svært ved at forholde mig til det. Det føltes så uvirkeligt at Messi ville væk – og måske stadig vil. Han er definitionen af Barcas succes i mange år og omvendt. Igen Barca uden messi og ingen messi uden Barca. Derfor fandt jeg det uvirkeligt og urealistisk, da det kom frem. Jeg var sikker på, at ville blive. Omvendt så kunne jeg godt se meningen med, at man fik penge i klubkassen ved et salg af Messi og samtidig startede Barca helt op fra bunden. Vi skal jo alligevel vænne os til et Messi-løst Barcelona-hold på et tidspunkt.

Nu mere konkret til valget. Netop nu er i alt ni kandidater i gang med at indsamle underskrifter for at blive opstillingsberettiget. Hvem er din foretrukne kandidat og hvorfor mener du at lige netop din kandidat er den bedst egnede til at være den næste præsident for FC Barcelona?

Jeg har fra start af været stor tilhænger af Victor Font og hans idéer for klubben. Han har jo også været storfavorit i lang tid, fordi han er den kandidat, der har været længst fremme i processen. Jeg synes hans idéer og tanker stemmer godt overnes med den Cruyff-ideologi, som der er og skal være i FC Barcelona. Jeg kigger dog også på, hvad Laporta præsentere. Han var præsident under den mest succesfulde periode i klubbens historie, så det er klart, at hans rutine og erfaring trækker op, men indtil videre foretrækker jeg dog stadig Font.

De fleste kandidater taler om vigtigheden i at Leo Messi fortsætter i klubben. Tror du din kandidat kan formå at overbevise Messi? Skal Messi overhovedet overbevises til at fortsætte?

Vi har også talt om det i podcasten og har blandt haft en interview med Morten Glinvad med i et afsnit. Han taler om, at den præsident, der kan få Messi med – er også den, der vinder. Det tror jeg også. Jeg tror kun, at det er Font og Laporta, der kan overtale Messi, men det bliver svært. Messi ønsker et vinderprojekt – et hold, der igen kan erobre den europæiske trone. Det bliver svært med Barcas nuværende økonomiske situation, så det nytter jo ikke at lokke Messi med at hente Neymar tilbage – det virker urealistik. Messi skal overbevises gennem sin kærlighed til klubben. I sidste ende tror og håber jeg på, at det lykkedes.

Tak for svarene. Er der andet du brænder for at komme af med? Om valget eller bare generelt om Barça?

Jeg håber bare, at der er tillid til den nye præsident uanset, hvem det bliver. Barcas nuværende forfatning skyldes ikke den nye præsident, men ekstrem dårlig ledelse gennem mange år. Det nye Barca-projekt skal have tid og tillid- vi skal ikke forvente store title igen med det samme. Vi ender ikke som Milan eller Manchester United, men vi må nok vænne os til et par sæsoner uden de store trofæer og uden de store spillerindkøb. Økonomien er det vigtigste lige nu.

Her til sidst vil jeg lige høre om der kommer en episode om valget på Det Culé Hjørne?

Ja, det regner vi bestemt med. Vi har nogle planer klar, men vi har begge travlt med eksamener lige nu, men vi tror og håber på, at vi kan dække det så godt som muligt.

Endnu en gang tak for at tage dig tid til at besvare mine spørgsmål. Jeg ser frem til næste episode af podcasten.

¡Visca el Barça!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.