Kategorier
Fodbold

Barças første trøjesponsor

I 2006 kom sponsor på Barças trøjer, da der blev lavet en aftale med UNICEF. Det var dog ikke første gang, at en sponsor prydede den smukke trøje. Læs historien om den første trøjesponsor her.

Da jeg forelskede mig i Barça var der ingen sponsor på trøjen og det var et ekstra smukt element i historien om et af verdens største hold. I 2006 lavede Joan Laporta en aftale med UNICEF og dermed kom der den første reelle sponsor på trøjen, men der har faktisk været en sponsor på trøjen før.

Big in Japan

I juli 1990 drog Barça til Japan for at spille to træningskampe mod et udvalgt hold fra den japanske liga. Den daværende præsident José Luis Núñez havde brug for penge til dels at betale for Ronald Koeman og dels til en ombygning af Camp Nou.

Planen har nok været at blive godt betalt for en tur til Asien, men organisationen bag arrangement havde sikret sig image-rettighederne for kampene i Japan og besluttede i samme omgang for at smide Japan Airlines (JAL) på trøjen. Så udover at det var første gang Barça var i Japan, så endte turen med at Barça fik sin første trøjesponsor.

Kan du genkende manden til venstre? Credit: Kodro Magazine

27. juli 1990 blev den første kamp spillet i Hiroshima mod det udvalgte hold fra den japanske liga. Kampen endte 1-1. Barças mål blev scoret af Soler. I kampen fik Hristo Stoichkov debut sammen med Nando og det var samtidig sidste kamp i Barça-trøjen for Ernesto Valverde.

José Maria Bakero. Credit: Kodro Magazine

Næste kamp blev spillet to dage senere i Tokyo. Denne gang endte det med en sejr til Barça på 4-2 på mål Julio Salinas x 2, Guillermo Amor og Txixi Begiristain.

Udbyttet af de to kampe blev 125 millioner pesatas (ca. €750.000) selvom Núñez ellers havde lovet at japanerne ville betale hvad der svarede til hele Koemans transfersum på 780 millioner pesetas.

Hristo Stoichkov. Credit: Kodro Magazine

Samleobjekt

Ikke overraskende er trøjen fra dengang blevet et samleobjekt. Det gælder sådan set alle Meyba-trøjerne fra 80’erne og 90’erne. Søger man i dag på EBay findes der ét eksemplar til salg og det er endda hjemmebanetrøjen, som slet ikke har i brug på touren i Japan. Begge kampe blev spillet i den blå udebanetrøje.

Hjemmebanetrøjen med JAL på maven står til den nette sum af £999.

Se trøjen på EBay

Den blå trøje med JAL på maven er det ikke lykkes mig at finde til salg nogen steder endnu og jeg tør næsten ikke tænke på hvad den vil stå i. Uden JAL på maven plejer den model at være godt op i pris allerede nemlig.

Jeg har dog fundet den som replika og selv den står til €129,95! På samme side kan man flere replikaer af de gamle Meyba-trøjer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.