Kategorier
Fodbold

Interview med Isaac Abella

I forbindelse med det kommende valg i FC Barcelona har jeg spurgt en række danske culés om hvilken præsidentkandidat de håber vinder valget.

I denne omgang taler jeg med Isaac Abella, der nærmest er født ind i Barça med en catalansk farmor, der sang Cant del Barça som vuggevise. Isaac er til daglig kommunikations- og udviklingschef i ABF.


Læs mere om valget her: Les Eleccions


Interview

Bon dia, Isaac, og først og fremmest tak fordi du vil give dig tid til at tale lidt om det forestående valg. Jeg kan huske, at vi i sin tid “mødtes” på en mailingliste på Yahoo, i en tid før Facebook, Twitter og lignende, hvor vi debatterede Barça, så dit forhold til Barça må være langvarigt. Vil du fortælle lidt om dig selv og dit forhold til Barça?

… åh ja det var nogle spændende debatter vi havde dengang i Yahoo-gruppen. Kommer helt til at savne de næsten daglige debatindlæg.

Mit forhold går dog endnu længere tilbage end Yahoo, ja faktisk til lang tid før internetttet. Mit forhold til Barça startede i 1979. Det år jeg er født. Jeg blev født i Barcelona af en dansk mor med en spansk far og en catalansk farmor, som var familiens største culé. Det var min farmor som ilede ned til Camp Nou få dage efter jeg blev født (så snart hun viste hvad jeg skulle hedde) og meldte mig ind i klubben. Således blev jeg soci lang tid før jeg selv kan huske tilbage. Hun var også den der sang hymnen (Cant del Barça) for mig når hun passede mig og jeg skulle puttes.

Jeg er dermed også vokset op med Barça i blodet og med faste pladser på Camp Nou – faktisk kender jeg stadig mange af de folk der sidder omkring os. Jeg bliver stadig kaldt Simonsen af et par ældre herrer, som dengang i starten af firserne synes at jeg, med mit lyse, let krøllede hår, lignede den danske foldboldhelt, der løb rundt nede på banen.

Nu bliver det dog ikke til meget mere end et par kampe eller tre om året på stadion, men familiepladserne har vi stadig.

Er du medlem af klubben og dermed har mulighed for at stemme til valget (hvilket COVID-19 så nok vil sætte en stopper for uanset hvad)?

Jeg er faktisk ikke medlem mere. Jeg meldte mig ud for et par år siden dels pga. frustrationer over den måde vi røg ud af Champions League på, men også pga. Bartomeu og endelig fordi jeg faktisk ikke syntes jeg fik nok ud af mit medlemsskab. Jeg stemte faktisk forrige gang, og der skulle man møde op og stemme i Barcelona, så hvis det ikke er lavet om (det er det ikke – læs mere her, red.), så har du nok ret i at det ville være bøvlet at komme til at stemme denne gang. Jeg er dog spansk statsborger, så jeg ville nu nok kunne have kommet ind i landet på trods af corona-restriktioner.

Min lillebror overtog i øvrigt mit sæde på l’Camp og så betaler jeg et tilskud til ham i stedet for at betale selv for at være soci. Når jeg så er dernede låner jeg bare medlemskort og stadionkort af ham, min fætter eller min far.

Mange fans så det som et glædesøjeblik, da mistillidsvotummet fik indhentet nok underskrifter og dermed var den medvirkende faktor til at Josep Maria Bartomeu og hans bestyrelse endte med at træde tilbage og udskrive valg. Hvordan havde du det, da Bartomeu trådte tilbage?

Jeg var glad og lettet. Jeg synes virkelig han/de har været en katastrofe. Jeg synes dog samtidig at Messi har fået alt alt for meget magt. Han bestemmer jo mere end træneren og præsidenten og det synes jeg er grundlæggende forkert. Men jeg synes omvendt behandlingen af ham har været virkelig grim og uværdig for en klub som vores.

I sommers skete der noget andet, der til gengæld var medvirkende til at mistillidsvotummet blev stillet. Leo Messi sendte den nu så berømte burofax til klubben med beskeden om, at han ønskede at forlade klubben med øjeblikkelig virkning. Hvordan havde du det med Messis udmelding?

Jeg er jo en af de få, som faktisk synes vi skulle have solgt Messi sommeren før og scoret kassen, så vi kunne bygge et helt nyt hold op. Så da han sagde, at han gerne ville sælges i sommers, så håbede jeg faktisk på at det ville ske.

Han er uden tvivl stadig en af verdens bedste spillere, hvis ikke den bedste, og jeg ville ønske at hans karriere sluttede i Barcelona, men jeg tror desværre aldrig han ville acceptere ikke at være den absolutte stjerne på holdet og som jeg sagde før har Messi næsten vokset sig større end klubben og det er jeg meget skeptisk overfor.

Men tiden går og selv Messi vil ikke holde for evigt. Jeg ville derfor håbe han kunne have fået en afsked som Iniesta eller Xavi fik det. Jeg tror dog ikke længere det er muligt og nu er jeg nok mere til at brænde det hele ned og bygge det op fra bunden.

Nu mere konkret til valget. Netop nu er i alt ni kandidater i gang med at indsamle underskrifter for at blive opstillingsberettiget. Hvem er din foretrukne kandidat og hvorfor mener du at lige netop din kandidat er den bedst egnede til at være den næste præsident for FC Barcelona?

Jeg synes virkelig det er svært (men så er det også lidt en lettelse, at jeg ikke længere kan stemme). Umiddelbart er det letteste jo, at sige man ønsker sig Laporta tilbage. For dengang han var præsident var jo Barças absolutte storhedstid, men ud fra tanken om at bygge noget nyt op, synes jeg Victor Font og hans hold i “Si al futur” er interessante.

Han har tidligt sagt, at fokus skal være på La Masia og han har et stærkt hold bag sig. Han var en af stifterne af ARA (en af de mest populære (og meget pro-Catalansk) aviser i Catalonien) men har andre semikendte personligheder på holdet, som har bevist deres kunnen i det private erhvervsliv.

Jordi Farré synes jeg dog også er meget interessant (og ville virkelig være en ny start) men han kommer vist ikke til at kunne hamle op med kræfter som Laporta og Fonts. Men Farré var en af hovedmændene bag mistillidsvotumet mod Bartomeu og han har opstillet 9 punkter som han fører valgkamp på, som bl.a. går ud på øget demokratisering og gennemsigtighed i den øverste ledelse i Barça (så medlemmerne bl.a. skal høres oftere via elektroniske afstemninger). Som flere andre mener han også 1.-holdet skal baseres på en kerne fra La Masia (som også skal revitaliseres) m.m.

Og så synes jeg det er befriende at han ikke snakker om Messi.

De fleste kandidater taler om vigtigheden i at Leo Messi fortsætter i klubben. Tror du din kandidat kan formå at overbevise Messi? Skal Messi overhovedet overbevises til at fortsætte?

Selvom jeg har talt varmt for at Messi skal ud, så ville jeg virkelig gerne at han blev. Det skal dog være på klubben præmisser og ikke på Messis. Laporta ser ud til at ville bygge et nyt hold op omkring Messi. Der synes jeg ville være skidt og et kortsigtet projekt. 

Fonts er lidt i samme båd men har måske mere fokus på Xavi end Messi, hvilket i mine øjne er positivt. Men jeg tror også han ville kunne få Messi til at blive i klubben.

Men som jeg nok også har givet udtryk for tidligere, så er jeg ret splittet omkring alt det her med Messi. Så jeg kan nok ikke give et bedre svar end det jeg allerede har givet.

Tak for svarene. Er der her til sidst andet du brænder for at komme af med? Om valget eller bare generelt om Barça?

Jeg tror alle vi culés skal væbne os med tålmodighed. Vi har en trup som trænger til en alvorlig omgang fornyelse. Vi bliver nødt til at være klar til at sige farvel til nogle af vores gamle helte – og det skal ske snart, da de både er dyre i drift og koster os på det sportslige. Jeg er villig til at tage et par år uden titler for at få opbygget noget nyt og bedre. Jeg er alvorligt bange for at flere af præsident-kandidaterne kan finde på at ville købe sig til succesen. Men Barça skal ikke være et Galácticos-hold eller nogen der prøver at hamle op med Man City og PSG i en indkøbskrig. I min verden vil jeg hellere slutte som 4’er i ligaen og så have et hold som består af en håndfuld teenagere af egen avl og en håndfuld af de bedste under 30år fra den nuværende trup…

Når alt kommer til alt, så er det vigtigste for mig, at redde økonomien i klubben og bevare den på medlemmernes hænder, så vi ikke bliver købt af Qatar eller lign.

Endnu en gang tak for at tage dig tid til at besvare mine spørgsmål. Måske vi mødes et på andet Barça forum på et tidspunkt.

¡Visca el Barça!

¡Força Barça i visca Catalunya!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.