Kategorier
Musik

Soulfly – koncertanmeldelse – 22. juli 2015

I aftes var jeg til koncert i Pumpehuset med de brasilianske/amerikanske metal-drenge i Soulfly. I bedste anmelderstil mødte jeg op alene for at kunne høre koncerten uforstyrret. I virkeligheden var det fordi ingen af mine venner gider at høre Soulfly.

Pumpehuset, Studiestræde 52, 1554 København K

I aftes var jeg til koncert i Pumpehuset med de brasilianske/amerikanske metal-drenge i Soulfly. I bedste anmelderstil mødte jeg op alene for at kunne høre koncerten uforstyrret. I virkeligheden var det fordi ingen af mine venner gider at høre Soulfly. For ca. 2 år siden spillede de i Lille Vega og også dengang måtte jeg afsted alene.

Soulfly har siden 1997 bestået af et hav forskellige musikere, samt endnu flere gæstemusikere, og det eneste konstante medlem har været Max Cavalera. Det første musik jeg hørte med Max Cavalera var Sepultura-albummet Chaos A.D. Det var ovenikøbet den første CD jeg købte. Som man kan se længere nede er den nuværende trommeslager Zyon Cavalera Max’ søn. Han spiller desuden også i bandet Lody Kong, der varmede op for Soulfly i den tidligere omtalte Lille Vega-koncert. Her er der en i øvrigt et sammentræf i og med Chaos A.D. starter med lyden af et hjerte. Kan du gætte hvis? Zyon Cavalera. Igor Cavelera Jr. er også Max’ søn og også med i Lody Kong.

Før koncerten håbede jeg på noget af det gamle Soulfly og måske noget endnu ældre Sepultura. Jeg fik fuld valuta for pengene på den konto må man sige. Soulfly hev et arsenal af gamle sange frem. Back to the Primitive, Jumpdafuckup og This Song Remains Insane m.fl. var på setlisten sammen med Sepultura-numrene Arise, Refuse/Resist og så selvfølgelig Roots Bloody Roots.

Support

Aphyxion

Melodisk dødsmetal

Aphyxion, der er fra Ribe, blev i følge deres Facebook i mandags booket som support. Deres sædvanlige rytmeguitarist var ovenikøbet på ferie, så Mark Drastrup (Essence) vikarierede. Bandet kom med deres første album, Earth Untangled, sidste år. Jeg må indrømme jeg er for dårlig til at følge med i ny musik. Derfor har jeg ikke hørt Aphyxion før, men de overraskede positivt. Der var godt tryk på, masser af distortion og flotte soloer fra leadguitaristen, Jonas Haagensen. Sammen med forsangeren, Michael Vahl, gjorde han det største indtryk på mig. På trods af den trange plads fik bandet virkelig fyret den af og Vahl lignede til tider Hulk – når han ikke er grøn – når han brølede løs. Undervejs tænkte jeg på et tidspunkt, at det lød som det nu hedengangne Chimaira. The New Breed, The Deterioration og Despicable er tre numre jeg gerne vil fremhæve. Hvis jeg skal være lidt kritisk skal bandet måske passe på med at lyde for ens. Forstået på den måde, at selvom numrene er gode, så kan de godt flyde lidt ud i hinanden. Måske der skal lidt anderledes variation til. Der er rigeligt med temposkift og andet lir i alle sangene, men i stedet for at bruge den samme skabelon, så kunne man have nogle hurtige thrashede numre og nogle langsomme, tunge numre.

Efter koncerten var jeg henne i merchandiseboden og spørge bandet om de har udgivet Earth Entangled på vinyl, men den er ikke kommet endnu. Planen hedder sig til august, da der i følge bassisten er lange produktionstider. Jeg vil dog helt sikkert lytte lidt mere til Aphyxion og så må vi se om deres album finder vej til vinylsamlingen til august.

Line-up
Michael Vahl – vokal
Jonas Haagensen – lead guitar
Mark Drastrup – rytmeguitar
Jais Jessen – bass
Jakob Jensen – trommer

Hovednavn

Soulfly

Groovy metal, thrash metal, dødsmetal

Bag på Max’ vest sidder der et patch hvor der står: “Fuck this shit”. Egentlig et meget godt udtryk for hele Soulflys univers og går i spænd med første vers i åbneren, Frontlines:

I don’t give a fuck
You don’t give a fuck
They don’t give a fuck
Get back in the front

Mange af Soulflys tekster går på man skal have lov til at leve som man vil og ikke høre så meget på hvad andre har at sige til det du foretager dig. Det ses i ovenstående og det ses i Back to the Primitive:

Back to the primitive
Fuck all your politics
We got our life to live
The way we want to be

og igen i den nye sang; We Sold Our Souls to Metal:

Born to rage against the order
fuck the world we live forever
We wage war against you all
I don’t need society
I don’t need your politricks
We live our lives the way we want

Max prøvede fra start af at få publikum med. Det tog dog sin tid. Der er ikke meget plads i Sort Sal, men efter flere opfordringer fra Max opstod der halvvejs igennem koncerten en lille moshpit, der voksede sig større og større for hver opfordring, der stadig faldt oppe fra scene af. Downstroy og Seek ‘n’ Strike var med til at få publikum lidt i gear, da omkvædet i begge sange egner sig til inddragelse. Samtidig er de hhv. sang nr. 1 og 2 på 3 og hænger bare godt sammen. Første del af setlisten blev lukket med Arise og et par sange senere kom så Refuse/Resist, som også er et af Soulflys mest spillede numre når de spiller live. Som tidligere skrevet så var Chaos A.D. den første CD jeg købte og hvor Refuse/Resist er åbningsnummeret.

D. 14. august udkommer Soulflys tiende studioalbum, Archangel, hvor den nye sang We Sold Our Souls to Metal kommer fra og med et omkvæd, der lyder “We sold our souls to metal. We sold our souls” kan det sagtens blive et fast indslag til fremtidige Soulfly-koncerter. Nummeret endte også med et langt stykke hvor der fællessang. Efter den nye sang blev der så dømt hardcore oldschool Soulfly med Tribe, No Hope = No Fear og No, der alle er fra det første album og alle handler i den grad om frihed. Ikke så meget frihed til, men mere frihed fra. Tribe er en hyldest til forskellige stammefolk over hele verden, der ikke kan leve deres liv, som de ønsker. No Hope = No Fear handler om at du skal være dig selv. “Whoever told ya you can never be free. Whoever told ya you can’t seek out that dream” og “My life is mine, my right is mine. Cause it’s my life, you see, not your life” understreger, at vi har at gøre med en mand, der ikke gider finde sig i noget. Derfor passede No rigtig fint i dette mini-sæt. Hver sætning i sangen starter med No og det er nej til alt fra fordømmelse af andre, falske smil og Hootie and the Blowfish.

Lige knap en time var gået da Soulfly havde spillet Roots Bloody Roots, som det sidste nummer inden ekstranumrene. Efter en kort pause kom bandet tilbage på scenen og sluttede af med et brag af et encore. Den efterhånden ikoniske Berimbau-intro til Back to the Primitive blev spillet og kort efter gik salen amok med de sidste kræfter folk havde i det alt for varme lokale. Der blev også fundet kræfter til at hoppe under Jumpdafuckup. Her fik vi kun første vers før der blev skiftet over til Eye for an Eye. Virkelig er ærgerligt, da Jumpdafuckup er et virkelig fedt. Hvad jeg kan læse mig til, så har Soulfly spillet den på den måde de sidste fem seks år. Under sangen afbrød Max i øvrigt for at få publikum til at synge med på “Olé, olé, olé, olé, Soulfly, Soulfly”.

Aftenes sidste sang var This Song Remains Insane i et vanvittigt tempo. Et absolut værdi afslutning og for at runde det hele af spillede de outroen til Creeping Death. Så endnu engang fik Metallica formået at snige sig ind på min hverdag. Selvom Max Cavalera måske ikke længere kan brøle i ligeså lang tid ad gangen som førhen, så gemmer manden stadig på nogle lyde, der ville gøre selv en neanderthaler bange. Musikmæssigt var der en fejl eller fire, men hvis Max var ligeså påvirket som han så ud, så er det faktisk godt klaret, at der ikke var flere. Alt i alt fik Soulfly dog fyret godt op under publikum i Pumpehuset denne onsdag aften og der var masser af horn i luften. Alt imens den nye Byhaven på pladsen foran pumpehuset bød på dansk poprock. Et skønt mix af folk på pladser efter koncerten.

Line-up
Max Cavalera – vokal og rytmeguitar
Marc Rizzo – lead guitar
Igor Cavalera Jr. – bass
Zyon Cavalera – trommer

Setliste

1. Frontlines – fra Dark Ages (2005)
2. Fire – fra Soulfly (2008)
3. Prophecy – fra Prophecy (2004)
4. Downstroy – fra 3 (2002)
5. Seek ‘n’ Strike – fra 3 (2002)
6. Arise – Sepultura-cover fra Arise (1991)
7. Blood Fire War Hate – fra Conquer (2008)
8. Carved Inside – fra Dark Ages (2005)
9. Refuse/Resist – Sepultura-cover fra Chaos A.D. (1993)
10. Bloodshed – fra Savages (2013)
11. We Sold Our Souls to Metal – fra Archangel (2015)
12. Tribe – fra Soulfly (1998)
13. No Hope = No Fear – fra Soulfly (1998)
14. No – fra Soulfly (1998)
15. Roots Bloody Roots – Sepultura-cover fra Roots (1996)

Encore:
16. Back to the Primitive – fra Primitive (2000)
17. Jumpdafuckup / Eye for an Eye – fra Primitive / Soulfly (2000 / 1998)
18. This Song Remains Insane – fra Soulfly (1998)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.