Kategorier
Fodbold

Da Edgar Davids indtog Barcelona

I anledningen af Edgar Davids’ 45 årsfødselsdag har jeg kigget lidt tilbage på Barças historie omkring 2003-04 sæsonen og Edgar Davids’ indflydelse.

I dag fylder Edgar Davids 45 år. Manden med de karakteristiske brillerne, som mange nok husker ham for. Han spillede i FC Barcelona i en halv sæson, hvor han kom til på en lejeaftale fra Juventus i januar 2004. Selvom det kun var en halv sæson, så må man sige, at han i den grad satte sit aftryk på holdet, men først lidt historie om en anden hollænder. Nemlig ham, der hentede Davids til klubben.

I sommeren 2003 ansatte Barça den hollandske træner Franklin Edmundo Rijkaard. Bedre kendt som Frank Rijkaard. En noget underlig, eller i hvert fald overraskende, ansættelse, da Frank Rijkaard, efter en god start på trænerkarrieren, ellers ikke havde imponeret i Sparta Rotterdam inden Barça kaldte. Efter karrieren stoppede i Ajax i 1995 blev Frank Rijkaard landstræner for Holland i 1998 efter VM-slutrunden, hvor han afløste Guus Hiddink, efter Holland røg ud til Brasilien i semifinalen efter straffesparkskonkurrence.

Frank Rijkaard tog holdet til EM-slutrunden i 2000, der foregik i Holland og Belgien. I gruppespillet mødte Holland det danske landshold på De Kuip i Rotterdam (Feyenoords hjemmebane,red.) hvor det blev til en overbevisende 3-0 sejr til hjemmeholdet i en kamp hvor de danske højdepunkter var et brændt straffespark af Michael Schjønberg og de danske tilskueres fællessang på Fly on the Wings of Love, der spillet over stadionhøjtalerne i pausen. Danskerne sang med i sådan en grad, at flere hollændere bare stod og så måbende til. Jeg tror ikke de vidste hvad det var for en sang. Davids var i øvrigt i den hollandske trup begge gange.

Efter tre sejre i gruppespillet og en overbevisende 6-1 over Jugoslavien blev semifinalen endnu en gang sidste stop og endnu en gang var det efter straffesparkskonkurrence. Denne gang mod Italien. Frank Rijkaard sagde op og blev et år efter ansat i Sparta Rotterdam. Sæsonen endte skidt med en nedrykning og en fyring af Frank Rijkaard. Det var første gang Sparta Rotterdam rykker ned i 2. division.

David vs. Davids

Derfor var det en overraskelse, da den nyvalgte Barça-præsident Joan Laporta, annoncerede Frank Rijkaard som ny træner. Barça var på dette tidspunkt i krise og havde ikke vundet mesterskabet i fire år, Real Madrid havde købt Luis Figo. Pengene blev brugt på Emmanuel Petit og Marc Overmars fra Arsenal og i løbet af de næste tre år under Joan Gaspart, der blev præsident i 2000 efter Josep Lluís Núñez, blev tingene kun værre.

Joan Laporta skulle vende skuden. Laportas plan var, udover Rijkaard, at købe David Beckham. Det var faktisk hans valgløfte under præsidentvalgkampen. Det blev som bekendt ikke til noget, men i stedet måtte man “nøjes” med andetvalget, Ronaldinho. Det er dog en hel historie for sig selv. Ricardo Quaresma, Rüştü Reçber, Rafa Márquez, Gio van Bronckhorst (lån/Arsenal), Mario (lån/Valladolid) samt Victor Valdés og Andrés Iniesta blev rykket op fra Barça B.

Se truppen og transfers her: https://en.wikipedia.org/wiki/2003–04_FC_Barcelona_season#Squad

Det hjalp dog ikke meget og det blev en noget svingende halvsæson. I december, i årets første El Clasico, taber Barça 1-2 på Bernabeu og man ligger efter 15 runde på 11. pladsen. Mange, inklusiv mig selv, ønskede Rijkaard langt væk, men det skete ikke. 2004 startede ikke bedre. Et 3-0(!) nederlag ude mod Racing Santander blev sæsonen lavpunkt med en 12. plads til følge.

Davids tackler Figo. Barça vandt sæsonens anden El Clasico 2-1. Kilde: https://www.dreamteamfc.comDavids tackler Figo. Barça vandt sæsonens anden El Clasico 2-1. Kilde: https://www.dreamteamfc.com

I Juventus løb Edgar Davids rundt på træningsbanerne i Torino og spillede ikke så meget efter Stephan Appiah var ankommet og lidt uortodoskt blev han så udlejet til Barça. 17. januar 2004 debuterede Edgar Davids hjemme mod Athletic. Kampen blev godt nok kun 1-1, men herefter vandt Barça ni kampe i træk og med yderligere seks kampe uden nederlag efterfølgende begyndte det at ligne noget. Davids tilførte noget vildskab på Barças midtbane og gav bedre betingelser for Xavi. Selv med to nederlag i de sidste tre kampe lykkedes det Barça at ende som nummer 2 efter mestrene fra Valencia.

Davids spillede i alt 18 kampe i ligaen for Barça med 14 sejre, tre uafgjorte og kun to nederlag. Det må være en af de bedste låneaftaler nogensinde. Så selvom Barça ikke vandt noget i den sæson, så var det en meget vigtig halvsæson både for Rijkaard og klubben. Davids’ karriere gik herefter over Inter, Tottenham, Ajax, Crystal Palace og til sidst som player-manager for Barnet FC i League Two. I Barnet spillede han i øvrigt stadig med briller, selvom jeg mener jeg har læst et sted at han ikke behøvede længere.

Tillykke med de 45, Pitbull!

Davids i kamp for Barnet FC i 2013. Kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/Edgar_DavidsDavids i kamp for Barnet FC i 2013. Kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/Edgar_Davids.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.