Procedure

D. 24. januar 2021 er der præsidentvalg i FC Barcelona hvor efterfølgeren til Josep Maria Bartomeu skal findes. På denne side vil jeg forsøge at samle lidt op på proceduren omkring valget.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så smid mig et tweet på @jimmydlb.

FC Barcelona er en af fire klubber i Spanien, der er medlemsejet. Det betyder at det er medlemmerne af klubben, der stemmer om hvem, der skal være præsident. Reelt set er det et kandidatur bestående af en præsidentkandidat og dennes udvalgte bestyrelsesmedlemmer, der stiller op. Som enhver anden forening, så er der nogle vedtægter, der selvfølgelig skal overholdes.

Efter Josep Maria Bartomeu trak som præsident, og dermed også hele bestyrelsen, blev der indsat en midlertidig bestyrelse kaldet Comissió Gestora hvor Carles Tusquets blev indsat som fungerende præsident. Herefter havde den midlertidige bestyrelse tre måneder til at indkalde til valg og det blev altså fastsat til d. 24. januar 2021.

Normalt stemmes der på Camp Nou i forbindelse med en hjemmekamp, men da der som bekendt ikke er tilskuere til kampene grundet COVID-19 har man ekstraordinært fået gjort det muligt at stemme over tre dage og på tretten forskellige valgsteder fordelt over Spanien og Andorra denne gang.

Den kommende præsident bliver normalt valgt en seksårig periode. Den gør den næste præsident så alligevel ikke helt, da valget kommer i utide på grund af mistillidsvotummet stillet mod Bartomeu og hans bestyrelse, der førte til deres tilbagetrædelse. Derfor hedder perioden i stedet fem hele år plus den rest, der er frem til 30. juni, som en normal periode løber til. Det vil sige, at den kommende præsident vil sidde fra starten af februar 2021 til 30. juni 2026.

En præsident kan maksimum sidde i to fortløbende perioder, men er fri til at genopstille igen på et senere tidspunkt. Derfor kan Bartomeu ikke genopstille til dette valg, mens Joan Laporta godt kan.

Derudover er der diverse krav til dem, der ønsker at stille op i et kandidatur.

 • Man skal være myndig.
 • Præsidentkandidaten skal have været medlem af af klubben i mindst 10 år, mens kandidater til bestyrelsen skal have været medlem af klubben i mindst fem år.
 • Kandidatens medlemskab må ikke have været suspenderet, da valget blev udskrevet.
 • Kandidaten må ikke have været spiller, træner eller ansat i de foregående to år, da valget blev udskrevet.
 • Kandidaten må ikke have været disciplinært straffet i de foregående fem år, da valget blev udskrevet.
 • Hvis man har været medlem af den udgående bestyrelse eller medlem af Comissió Gestora skal man forlade sin post inden kandidaturet præsenteres.
 • Man skal være registreret i klubben til valgets oprettede valgorgan.
 • Præsidentkandidaten skal være catalansk borger.

Som nævnt er det reelt et kandidatur, der opstiller til valget og her der også nogle krav, der skal opfyldes. Mest vigtigt er antallet af kandidater. Der skal være minimum 14 og maksimum 21 personer i kandidaturet inkl. præsidentkandidaten. Dette antal korrelerer med en anden bestemmelse i vedtægterne om at en bestyrelse til hver en tid skal bestå af netop det antal bestyrelsesmedlemmer.

Derudover skal hvert kandidatur indsamle underskrifter blandt medlemmer for at blive opstillingsberettiget. Her bliver det kryptisk, men jeg prøver at forklare det så godt jeg kan.

Med over 100.000 medlemmer kan man naturligvis ikke afholde en generalforsamling med deltagelse af alle medlemmer, så til hver generalforsamling i klubben udpeges i stedte et antal delegerede, der deltager i generalforsamlingen og som kan stemme til samme. Antallet af delegerede skal i følge vedtægterne bestå af 2.5% af klubbens medlemmer, men samtidig må der ikke være mere end 6.000 delegerede. Et kandidatur skal indsamle underskrifter fra medlemmer i et antal svarende til minimum 50% af delegerede ved sidste generalforsamling. Det vil sige, at hvis der var 6.000 delegerede skal der indsamles underskrifter fra minimum 3.000 medlemmer.

Update: Jeg fandt antallet af underskrifter, der skal indsamles i denne artikel fra Ara. 2.257 underskrifter skal der til og de skal afleveres senest d. 11. januar. Derefter skal de valideres af valgorganet.

Tidsplan

 • 16. december: Offentliggørelse af valget.
 • 16. december: Offentlig lodtrækning af medlemmer til valgorganet.
 • 22. december: Konstituering af valgorganet.
 • 23. december: Forespørgsel på og afhentning af underskriftsblanketter.
 • 23. december – 11. januar: Indsamling af underskrifter.
 • 12. – 14. januar: Optælling af underskrifter og offentliggørelse af de kandidater, der har indsamlet de nødvendige 2.257 underskrifter.
 • 15. – 22. januar: Valgkamp.
 • 23. januar: Refletionsdag (Day of reflection).
 • 24. januar: Valgdag

Vedtægterne kan findes på engelsk her: https://www.fcbarcelona.com/en/club/organisation-and-strategic-plan/commissions-and-bodies/statutes.

Vær opmærksom på at de seneste vedtægter fra 2018 ikke er tilgængelige på engelsk på ovenstående link. Procedurerne omkring valget er dog de samme som i 2013 udgaven.